I`ve got you under my skin
Klostre, kirker, katedraler, vikingene viste ingen nåde. Bisper og prelater ble hugget i hjel, før mennene fra nord tømte gudshusene for alt av verdi. Skrin som en gang inneholdt splinter fra korset på Golgata, ble smykkeskrin for mektige dronninger i Norge.
Etter læreboka starter vikingtiden i det Herrens år 793 med overfallet på Lindesfarne, et av det kristne Europas helligste steder. En fredet plass på østkysten av Skottland, hvor fra de utdannet prester, utførte mirakler og misjonerte for Kvitekrist.
Overfallet sendte sjokkbølger gjennom det katolske Europa.

I generasjoner før dette har menn fra nord handlet med saksere, frankere og engelskmenn. De fulgte godt med på det som skjedde sør for dem.
Da Karl den store tvangskristnet titusen saksere før han hengte dem, ryktes det i nord at kvitekrists tilhengere var av det grusomme slaget, der hans tro fikk fotfeste forsvant gammel sæd og tro.
Så stor var trusselen fra Karl at vikingkongen på Jylland bygde Danevike, en befestet mur som skulle verne landet fra angrep sørfra.

Var det denne ugjerningen mot sakserne som førte til at vikingene gikk fra å være fredelige handelsmenn til å bli blodtørstige røvere?
Norden var den gangen et samfunn hvor folk trodde det folk hadde trodd siden tidenes morgen. De æret forfedrene som hadde en finger med i alt som skjedde på gården, de kjente de underjordiske og de hadde er nært forhold til gamle guder og gudinner.
På handelsreiser hadde de sett og hørt om kvitekrists menn, og nå opplevde de kong Karls grusomheter og dette skremte dem.

Sommeren 792 satte stolte småkonger fra sør og vestlandet hver andre stevne, det var viktige europeiske nyheter som skulle drøftes blant likemenn. Det kan ha vært slik de første angrepene på kristne institusjoner kom i gang. At Kvitekrists jordiske boliger i tillegg var fulle av kostbarheter ble bare et pluss i diskusjonen.
Siden angrep er det beste forsvar, og de på den måten kunne hindre at munker og prester skulle berede grunnen for Kvitekrist her nord, begynte de systematisk å røve ondskapens arnesteder. Langs kysten av alle europeiske land, opp langs de mektige elvene, overalt hvor langskip kunne segle slo vikingene til. I rundt 300 år hersket de over havet og var dermed Europas virkelige makthavere.

Alt dette utsatte tross alt bare en ny tids komme, til alle tider har det lønt seg å holde seg inne med makta.
På overflaten ble Norge kristent, men for folk flest overlevde troen på underjordiske, alver, på krefter som styrer naturen, på jordens fruktbarhet som skaffer folk velstand og lykke i levende live, ikke en nymotens fyr som tilbyr vindusplass i det hinsidige.

Bildet kan være kirkens syn på en samtidssituasjon, eller kanskje et glansbilde på vikingtidens tøffe realitet.

Nyt det!!
En klassisk studie av normenns liv den gangen vi hersket over europa.
Bildet inngår i albumet Vikingtid - Bilder fra nasjonale og internasjonale vikingmarkeder 2006
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-12-13 11:33:31
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D200 og D70
  • Nikor 28 - 105mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBildet er satt sammen av 8 layers. Jeg har lekt med det i fem netter, hvor mange timer vet bare gudene, det har gått med noen sixpack alkoholfritt øl, den musikalske inspirasjon har jeg funnet hos Enigma.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger1039
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_218998} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
christopher t.

jeg hilser deg Gorm - du kan få sagt det med bilder og ord - vel det gikk som det gikk og vi fikk tusen år med helvete som det ennå holdes liv i -
bra bilde i innhold, komp og farger
doc
Eivind B.

Et spørsmål jeg ofte stiller meg selv, er hvorfor det norske filmmiljøet, særlig med dagens teknologi og vilje til å bruke penger (på drittfilmer), ikke tar denne historiske epoken på alvor. Historiene var episke, karakterene guddommelige, tragediene var bunnløse og hybrisen var total. Kort sagt - materialet er som skapt for film!
Angående bildet ditt, synes jeg det er godt komponert med elementer av høy symbolverdi. Mvh Eivind
Lars Edvart M.

Hei Helge
Dette er bilde til etter tanke.
Meget bra jobba.
Julie E.

Tingene dine er så gjennomførte at det blir for min del vanskelig å komme med noe fornuftig. Men dette likte jeg! :)
mvh Julie
Edvin S.

Dette nyter jeg,
.... også med ettertanke og har ikke noe fornuftig å tilføye ;-)

:: ~ Arne
Helge R.

Hei alle sammen!!
En takk til Lars Edvard for anbefalingen, nå føler jeg at jeg har noe igjen for timene framfor skjermen.
Til Eivind, Lars, Julie og Arne, det varmer at dere synes om galskapen.
Til doctoren, vi får bare holde ut, tiden er på vår side.
Norsk film og vikingtid, det er et hav av historier å fargelegge, kanskje noen ser dette bildet og tenner på å gjøre det levende??
Igjen stor takk fra
:)Gorm
Helge R.

Hei doctor!!
Bukker og takker,
Gorm
Lars-Anders M.

Meget. Du holder stilen.
Mvh
L-A M.
aase r.

Bildene dine er hærlig frigjorte, og attpåtil gode teknisk.

Får meg virkelig til å tenke på alle ikoner mange dyrker ukritisk.

De får smilet frem også.

MVH Aase

ps: Helge nyt varmen, her i Norge har reumatismeværet slått til.
Ole E.

Fin bildesammensetting, teksten løfter bildet opp på et nytt nivå. Takk for opplevelsen.
Geir F.

Gratulerer Helge
her har du kommet et skritt videre. Bildet er suverent bygget opp men den nydelig orange bakgrunnen som plattform for hele bildet. Her er det vevd inn en rytter til hest som slår an tonen.
På denne bakgrunnen har du drysset ut flotte, detaljrike personer som er elegant komponert mot bakgrunnen. De enkelte grupppene danner nærmest et slags platå rundt omkrinng på bildet. Det er nesten som å opppleve et teater.

I tillegg er dette bildet som mange av de andre bildene dine tankevekkende. Bilder man kan dikte videre på og lage nye hitorier av.

Spesielt liker jeg hvordan englene nærmest svever over bakgrunnnen til venstre. Samtidig som vikingene har fotfeste så det holder.

Det eneste som mangler på at du nå kan overta jobben som sjefsanimatør til evt oppfølger til Ringenes Herre er å jobbe noe mer med skjøtene. (avrunding og skygger feks.)

men altså: Her er du på sporet så det holder.

-fløde-
christopher t.

grattis O'Gorm grattis
doc
Avsluttet .

Hei Helge,

Et av dine beste bilder (det sier ikke lite) både i innhold og teknikk. Det er til og med vakkert. At vikingene var redde for terroristene som var på vei nordover er meget fortåelig. Men som idag, terrorister lar seg ikke stoppe av terror.

mvh Wilhelm
Helge R.

Hei og ny takk fra opphavsmannen.
Til Geir; skygger begynner jeg å forstå, hva er avrunding???
Til doctoren, liket takker for oppmerksomheten, 63 år er en anselig alder for en viking jarl.
Til Wilhelm, enig dette er nok et av mine beste bilder til nå, men det kommer fler.
Til Ole; jeg er glad for at du setter pris på teksten. Min måte å drive folkeopplysning om vøre felles forfedre og mødre.
Til aase, takk!!! Apropo varmen, her nede fungerer knærene mine.
Til L-AM, du er en trofat betrakter, takk for godordene.
Jeg er i gang med å lage, kanskje ennå bedre, hilsen
:)Helge
Anne Lene B.

Hei Helge
Du slutter aldri å overraske!! Fra en spennende skattekiste kommer denne perla av et bilde!!Jeg synes også dette er et av dine aller beste og venter spent på fortsettelsen!! Det er vakkert, følsomt og inderlig! Fin komp og farger som understreker stemningen!! :-)

Mvh
Anne Lene

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu